Dzień Babci

 CIASTO DROŻDŻOWE
(przepis babci)






SKŁADNIKI:
* 1 kg mąki pszennej
* 1 kostka masła
* 10 dkg drożdży
* 2 torebki cukru waniliowego
* 1/2 płaskiej łyżeczki soli
* 1 szklanka cukru
* 1/2 litra mleka
* 6 jajek
* bakalie: np. rodzynki,  kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina suszona

Piec w temp. 180 stopni C / 35-40 min. (do suchego patyczka)

1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. 2. Drożdże rozgnieść z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki ( dobrze wymieszać aby powstała konsystencja gęstej śmietany). Odstawić do wyrośnięcia.
3. Do jajek dodać wyrośnięte drożdże i sól. Stopniowo dodawać przesianą mąkę (mieszać mikserem z końcówką do mieszania chleba). 4. Masło rozpuścić i ostudzić, następnie dodawać stopniowo do ciasta wraz z letnim mlekiem, aby ciasto nie było zbyt twarde. Dobrze wyrobić przez około 15 min.
5. Na końcu dodać bakalie oprószone w mące. 6.  Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby dobrze wyrosło. 7. Przełożyć do foremek (wypełniać do połowy), przykryć ściereczkami i odstawić do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika.



KARTKA Z ŻYCZENIAMI





Komentarze

Popularne posty