Sweet 18th Birthday Cupcakes





Składniki:

CIASTO:
* 90 g gorzkiej czekolady
* 2 jajka
* 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
* 1/4 szklanki wody
* 115 g masła
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* opakowanie cukru waniliowego
* szczypta soli
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* pół łyżeczki proszku do pieczenia

KREM/PIANKA:
* 3 białka
* 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
* cukier waniliowy
* 1/4 szklanki wody
* barwnik spożywczy np. różowy

Piec w temp. 180 stopni C / 30-35 min. (do suchego patyczka)

1. W naczyniu utrzeć mikserem masło (temp. pokojowa) powoli dodając cukier i cukier waniliowy. 2. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól. 3. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i ostudzić, powoli miksując wlewać do masła. 4. Oddzielić żółtka od białek, białko w osobnym naczyniu ubić na sztywno. 5. Żółtka dodać do masy z czekolady i masła. Miksując dodać pół mieszanki suchych składników, dodać wodę, śmietnę i dosypać resztę mąki. 6. Dodać ubite białko ( delikatnie mieszając szpatułką).

PIANKA
1. Ubić białko na sztywno mikserem, w trakcie ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy na końcu wodę. 2. Następnie ubijać na parze przez 12 min. 3.Pod koniec czasu dodać barwnik spożywczy np. różowy.

Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty