Mikolajki - prezent - domowe czekoladowe trufle










Brązowe trufle:
* 200g ciemnej czekolady mlecznej
* 200ml śmietany kremówki 36%
* 4 łyżki masła

Białe trufle:
* 240g białej czekolady
*1/4 szklanki śmietany kremówki 36%
* 2 łyżeczki zapachu pomarańczowego domowej roboty
* 4 łyżki masła

1. Rozpuścić czekoladę nad wodą. 2.Ubić śmietanę na sztywną pianę. 3. Podgrzać śmietanę. 4. Powoli dolewać do rozpuszczonej czekolady, ubijając mikserem. 5. Dodać masło cały czas miksując. 6. Przelać do miseczek i schłodzić. 7. Formować małe kuleczki obtaczając w różnych posypkach np.: pokrojone orzeszki, pistacje, wiórki kokosowe, kakao itd.

Komentarze

Popularne posty